ANTALYA – Antik Çağ’da Likyalıların denizcilik yaparak yaşam sürdüğü, Türkiye’ye en yakın komşu Yunan adası Meis ile genç cumhuriyette mübadelelerin yapıldığı, yarımada etrafına kurulu bu otantik yerleşim, tatile gelenleri öyle cezbediyor ki neredeyse her gelen buraya göçmenin nasıl bir deneyim olabileceğini düşünmeye başlıyor.
DENİZCİ LİKYALILARIN İZLERİ
Kimi arnavut kaldırımlı küçük tatil kasabası sıcaklığına, kimi denizci Likyalıların izlerini taşıyan koylarına, kimi yasemin kokulu dar sokaklarına, kimi yaşayan nüfusun entellektüel ve çevreye duyarlı profiline, kimi de dalış, yoga, yamaç paraşütü gibi aktivite kamplarının cazibesine kapılıyor.
Yerlilerin Andifli diye bildiği Çukurbağ Yarımadası’nın iki yakası, Kekova koyları, Kaleköy, Antiphellos Antik Tiyatrosu, Kaputaş Plajı, Kalkan, Patara, Xanthos Antik Kenti ve Saklıkent Kanyonu’na uzanıyor.
‘ÇILGIN PROJE’ İSTEMİYORLAR
Turistler, yerliler, esnaf, sokak hayvanları, deniz yaşamı ve taş duvarlardan sarkan begonvillerle otantik bir yapı, yarımada ve çevresinde her köşede kendini gösteriyor. Tatilcilere ve yerleşik yaşayanlara göre, bu her detayı kendine özgü tatil beldesi, birçok benzerinin aksine popülerleşse de güzelliğini koruyor, bunun temel nedeni zor ulaşılıyor olması. O nedenle havalimanı, büyük marina, duble yol gibi ‘çılgın projelere’ karşı çıkılıyor. Bu projeler her gündeme geldiğinde örgütlenip eylem yapan bölge sakinleri, ciddi bir kamuoyu baskısı oluşturuyor.
UYUYAN DEV VE LİKYA YOLU
Likya Uygarlığı’nın en görkemli anıtlarından bazıları burada. Girişinde Kral Lahdi ile Uzun Çarşı, dar ve hareketli sokaklara bağlanıyor. Kaş sokaklarında çarşı esnafının maskotu kediler ve köpekler yaşıyor. ‘Uyuyan Dev’ adıyla Kaş’ın simgesi haline gelmiş bir kaya, yarımadanın sırtında uzanıyor. Likya Yolu’nun trekking tutkunları için cazip, geniş bir kısmı Kaş’ın köylerinden geçiyor. Dalış aktiviteleri için de Kaş dünyanın en uygun ve tercih edilir merkezlerinden biri olarak görülüyor. Her yıl Kaş Caz Festivali, tiyatro günleri gibi gelenekselleşip bölgeyle özdeşleşmiş sanat aktiviteleri yapılıyor.
MİLLİ BAYRAM SEROMONİLERİ
Kaş’ın merkezinde ve köylerinde ağırlıklı İngiliz ve Rus olmak üzere çok sayıda yerleşik yabancı yaşıyor. Karşı ada Meis’te yaşayan Yunanlar, her Cuma karşı kıyıya geçip Kaş pazarından alışveriş yapıyor. Civardaki pazarlar ortak bir dil için İngilizce kuruluyor. 29 Ekim, 30 Ağustos gibi ulusal bayramlar bölgeye özgü seromonilerle oldukça renkli geçiyor. Gün, yelkenli korteji ile başlıyor, top atışı yapılıyor, paraşütçüler gökyüzünde gösteri yapıyor, bando geçiti izleniyor, fener alayıyla tepeden meydana iniliyor, meydanda içki sofraları kuruluyor, Meis’e el sallanıyor ve gün havai fişeklerle son buluyor.